Het Pfizer-BioNTech-vaccin was in veel landen als eerste goedgekeurd, maar er waren problemen bij het transport en de opslag. Het vaccin moet immers bij temperaturen van -70°C worden bewaard.
De grootste zorg was de wijze waarop apotheken, ziekenhuizen en vaccinatiecentra het vaccin in grote hoeveelheden op de juiste temperatuur gingen houden. Dit was een ongekend vraagstuk in een ongekende tijd.
Gelukkig kan het moderne vrieshuis met behulp van speciale vrieskasten op zo’n extreem lage temperatuur worden ingesteld voor diep bevroren voeding en geneesmiddelen. Dit zorgt echter nog steeds voor dagelijkse uitdagingen in het magazijn en de processen in de supply chain.
Waarom hebben we gekoelde opslag nodig?
Gekoelde opslag is geen nieuw fenomeen. We bewaarden voedsel bij lage temperaturen al lang voordat koelkasten en diepvriezers werden uitgevonden. We leerden dat door producten te koelen, ze langer meegaan en de kwaliteit (en veiligheid) behouden blijft.
Maar vandaag gebruiken we natuurlijk geen Victoriaanse ijshuizen of provisiekasten meer om goederen gekoeld te bewaren. Gekoeld opslaan op industriële schaal is een geavanceerd en hightech proces, dat vaak gepaard gaat met een hoge mate van automatisering. In 2018 werd de wereldwijde markt voor diepvriesproducten geschat op 260,8 miljard dollar. Dit zal naar verwachting met 40% groeien in 2026, tot een verwachte waarde van 366,3 miljard dollar.
En dit gaat alleen nog over bevroren levensmiddelen. Voeg daarbij nog gekoeld voedsel, farmaceutische producten en andere goederen die bevroren of gekoeld bewaard moeten worden en dan wordt de enorme omvang van de koel- en diepvrieslogistiek duidelijk. De opslag vormt daarbinnen een essentieel onderdeel.
Koel- en vriesmagazijnen
Er zijn twee belangrijke elementen bij een temperatuur gecontroleerd magazijn: het magazijn zelf en de inrichting, zoals de magazijnstellingen. De derde optie is een combinatie en dat zijn zelfdragende magazijnen, waarbij de stellingen deel uitmaken van de structuur van het gebouw. Alle onderdelen moeten bijdragen om het magazijn op een constante temperatuur te houden.
Temperatuur gecontroleerde magazijnen kunnen in principe in twee categorieën worden ingedeeld, afhankelijk van de temperatuur:
- Gekoeld, met een gecontroleerde temperatuur van 0 tot 10 °C.
- Bevroren, met een gecontroleerde temperatuur van -30 tot 0°C.
Elke soort heeft een eigen doel. Een koelmagazijn dient de producten (meestal vers voedsel) op een optimale temperatuur te houden, bederf tegen te gaan en de levensduur te verlengen.
Daarentegen moet een diepvriesmagazijn het product op een constante temperatuur houden om het risico op schade of bederf te elimineren.
De keuze voor gekoeld opslaan of vriesopslag wordt bepaald door het soort producten dat moet worden opgeslagen.
Aangezien veel landen ernaar streven om tegen 2050 in alle sectoren netto nul CO2-uitstoot te hebben, vormt dit een behoorlijke uitdaging voor de koelhuizen van vandaag.
Koel- en vriesopslag: de uitdagingen en oplossingen
Het bewaren van goederen in een koel- of vriesmagazijn brengt specifieke uitdagingen met zich mee die moeten worden aangepakt. Enkele voorbeelden:
- Koud opslaan is duurder in vergelijking met opslag op omgevingstemperatuur, vanwege de bouwkosten van geïsoleerde cellen met koelinstallaties en de energiekosten die nodig zijn om de lage temperatuur te behouden.
- Hoe kan het personeel bij temperaturen onder het vriespunt goed blijven werken?
- Hoe behouden we de temperatuur constant? Niet alleen in de opslagruimte, maar ook in de zones voor in- en uitslag en verzending.
Veel van deze zaken kunnen succesvol worden aangepakt door een zorgvuldige selectie van alle apparatuur - zoals stellingen en transportbanden - die het gebruik van de ruimte optimaliseren en zorgen voor een gestroomlijnde uitvoering. Automatisering of semi-automatisering verlagen vaak de loonkosten.
Verrijdbare palletstellingen zijn een veel gebruikte oplossing voor koelmagazijnen. Ze maximaliseren immers de benutting van het vloeroppervlak doordat er nog maar één gangpad nodig is. Dit systeem kan tot 40% vloeroppervlak besparen ten opzichte van conventionele palletstellingen en de totale opslagcapaciteit zelfs met 90% verhogen. Een andere optie is inrijstellingen, waarmee op zeer compacte wijze grote hoeveelheden pallets kunnen worden opgeslagen. Ook bij deze oplossing wordt efficiënter gebruik wordt gemaakt van de ruimte, vaak tot 80% verbetering. Met deze oplossingen worden bouwkosten voor koel- en vrieshuizen en energiekosten enorm gereduceerd. Goed voor uw bedrijf én het milieu.
De enorme aandacht voor duurzaamheid houdt ook in dat er meer wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van AGV voertuigen in de koelsector om de magazijnen nog efficiënter te maken. Een andere oplossing, een pallet shuttlesysteem, vraagt ook om minder personeel of heftrucks in de gekoelde cel. Deze oplossing bij uitstek geschikt voor magazijnen met relatief weinig SKU’s die toch een efficiënt en compact opslagsysteem nodig hebben.
Voor koel- of vriesmagazijnen met een hoge doorloopsnelheid kunnen doorrolstellingen een goede oplossing zijn. De pallets zijn snel toegankelijk aan de voorzijde en het systeem heeft tot 60% minder ruimte nodig in vergelijking met een conventioneel systeem.
Andere succesfactoren bij de koel- en vriesopslag
Er zijn vele andere zaken om rekening mee te houden, naast het magazijn zelf of de apparatuur.
Zo moeten de in- en uitgangen waar goederen worden ontvangen en verzonden, ook op de juiste temperatuur worden gekoeld. Vaak wordt er een veilig sluissysteem gebruikt, waarbij de twee deuren nooit tegelijk open staan. Zo kan er geen koude ontsnappen of condensatie en ijsvorming optreden.
Goede ventilatie is essentieel om overal een constante temperatuur te behouden; ook weer om ijsvorming en condensatie tegen te gaan.
Wij kunnen u adviseren over al deze zaken en bekijken graag samen met u welke opslagoplossing het beste voor uw magazijn is, waarbij ook (semi-)automatisering overwogen wordt. Bel ons om de mogelijkheden te bespreken. Onze oplossingen zijn beproefd in de sector.